Risikorådgiveren #04, april 2025
Brandforebyggelse på plejehjem
Leder, af Thomas Harbo Sørensen
I 2018 omkom 3 mennesker i en brand på et plejecenter. Ulykken førte til omfattende undersøgelser, som afslørede massive fejl og mangler på landets plejehjem. Efterfølgende blev der stillet krav om en opdatering af brandsikkerheden, så forholdene levede op til brandkravene i bygningsreglementet. Senere blev der desuden nedsat en ekspertgruppe, som skulle udarbejde et katalog af gode idéer til, hvordan brandsikkerheden kunne styrkes på landets plejeinstitutioner.
Ekspertgruppen udarbejdede en rapport indeholdende 15 forslag og gode råd til, hvordan brandsikkerheden øges.
Af de 15 forslag er der tale om taktisk forebyggelse for de 8 af dem, dvs. forslag, som involverer en menneskelig indsats – såsom instrukser, uddannelse, træning og brandsyn.
Her drejer det sig bl.a. om brandforebyggende hjemmebesøg, instruktion og øvelser i forhold til personale, ophængning af action-cards, certifikat til grundkursus i brand for sundhedspersonale, erfaringsudveksling om redningsberedskabernes praksis på brandsynsområdet samt automatisk opsamling af brandulykker i et data-system.
Rapporten fastslog, at personalets ageren er afgørende for, hvor galt det går, hvis der opstår brand på en plejeinstitution. Samtidig kan det være et stort problem med de mange vikarer og den store udskiftning i personalegruppen på plejehjemmene. Derfor er det væsentligt med den rette uddannelse og klare instrukser.
Hjemmebesøg og visitation til forebyggende hjælpemidler spiller også en rolle for den brandfare, ældre og andre sårbare borgere udsættes for i eget hjem. Så også dette er et område, der skal øget fokus på.
Ud over den menneskelige faktor stilles der i rapporten 7 forslag, som vedrører aktiv brandsikring – såsom brandtekniske installationer, slukningsmateriel og brandhæmmende hjælpemidler.
Mere specifikt handler det her om mobile slukningsanlæg, transportable ABA-anlæg, deaktivering af thekøkkener eller installation af komfurvagt, opdatering af ældre ABA-anlæg, installation af ABA-anlæg i ældre plejeinstallationer, branddørlukningsanlæg mellem flugtvej og bolig samt forbedret evakuering og redning gennem døre til flugtvejsgange eller døre til det fri.
Det er en velkendt, at ABA-anlæg sikrer hurtig alarmering og normalt er det anlæg, der aktiverer de øvrige brandsikringsanlæg som sprinkling, branddørlukning, ventilation m.m. Det er derfor vigtigt, at alle plejehjem har installeret ABA-anlæg, og at de er opdaterede og funktionsdygtige. Desuden er det væsentligt at kunne visitere borgere, som man vurderer udgør en fare for sig selv, til mobile slukningsanlæg og ABA-anlæg.
Der sker stadig dødsbrande på plejehjem, så det er vigtigt, at risikostyringskoordinatorerne i kommunerne til stadighed har fokus på forebyggelse og sikkerhed også på dette område. De 15 forslag fra ekspertgruppen vil være et godt udgangspunkt for den lokale indsats.